Allium His Excelllency


allium-his-excellency-seme-cvet-lukovica

 

Allium His Excellency je rod višegodišnje biljke sa uskim, bazalnim listovima, koje ispušta miris luka kad se zgnječi, zbog čega ga u narodu nazivaju „Ukrasni luk“. U svetu ima preko 500 vrsta ukrasnog luka, a mi prikazujemo vrstu koja ranije cveta od većine. Ima sitne cvetove, grupisane u gustu štitastu lopticu. Osušene, raskošne loptice često ukrašavaju zimske aranžmane u domovima. Ova vrsta je potpuno otporna na mraz. Raste u visinu do 130 cm.

     Sadnja (setva) i razmnožavanje Alliuma

    Allium his Excellency se sadi tokom jeseni u dubinu zemljišta do 20 cm sa rastojanjem između lukovica oko 30 cm. Cveta krajem proleća (u drugoj polovini aprila i maja meseca). Razmnožava se semenom u jesen ili deobom gomila krajem leta. Ukoliko se mlade biljke gaje iz semena, najbitnije je da čaure dobro sazru (nakon  sušenja cele biljke, sazrevaju i pucaju čaure). Idealna temperatura za klijanje je oko 16 stepeni. Od semene setve do cvetanja biljke, često prođe i par godina. U prvim godinama se pojavljuje samo lisnati deo, koji proizvodi hranu za razvoj velike lukovice.

    Gajenje, nega i održavanje Alliuma

   Lukovicama Alliuma odgovaraju osunčana mesta i zemljišta sa dobrim odvodnjavanjem, dok ne formiraju gomile najbolje je ne premeštati biljke. Interesantan detalj je da su prelepe cvetne loptice veoma privlačne i pčelama, zbog čega ih često uzgajaju  pčelari. Pored redovnog zalivanja, poželjna je upotreba tečnog đubriva jednom u dve nedelje. Posle prvog cvetanja, jako su otporni na sušne periode. Tokom jeseni im odumire nadzemni deo biljke.

     Cena lukovice Allium His Excellency

  Lukovica može da se nađe po ceni od 230,oo rsd (u pakovanju ima jedna lukovica).