Amarilis (Hippeastrum)


amarilis-limun-zut-crveni-cvet-seme

 

Prelepe lukovičaste biljke često se spominju pod nazivom Amarilis, iako pripadaju rodu Hippeastruma. Veliki, levkasti cvetovi na dugačkoj stabljici uz pažnju i adekvatnu negu mogu nas obradovati dva puta godišnje svojom bujnošću. Lukovica nije otporna na mraz ( minimalna temperatura je 13 stepeni). Raste u visinu do 50 cm i širinu do 30 cm.

    Sadnja (setva) i razmnožavanje amarilisa

  Hippeastrum se razmnožava semeno (zahteva dug vremenski period) i odvajanje mladih lukovica. Mlade lukovice se odvajaju od svoje matične kada im se razvije sopstveni korenov sistem. One prve dve godine uglavno samo listaju. Dobar je znak kada se razviju 4-5 lista, jer je lukovica tada starosno zrela da proizvede debelu dršku i pupoljke u narednom periodu cvetanja (to se uglavnom dešava nakon 3 godine kod mladih). Preporučuje se da prilikom sadnje odraslog  Amarilisa lukovica viri svojom 1/3  iz zemlje. Pre početka nove vegetacije obavezno otkloniti sve suve delove lista, kore i korenovog sistema.

   Gajenje, nega i održavanje

    Za svoj rast i razvoj Hippeastrum ne zahteva previše mesta u saksijama. Ne odgovara mu teška, zbijena, kiselkasta zemlja, jer je lukovica osetljiva na truljenje. Tokom zime je idealna biljka za svetle sobne kutke.
    Amarilisu odgovaraju za cvetanje spoljne temperature tek od aprila meseca,osunčana ili delimično senovita mesta, sa dobrim odvodnjavanjem u tlu. Ne voli veliku količinu zalivanja. Tokom cvetanja dovoljno je povremeno sipati mlake vode u dršku cveta.
   Nakon precvetavanja potrebno je samu biljku staviti na svežije, tamnije, mesto, kako bi se nadzemni deo biljke postepeno sušio. Poželjno je da  lukovica miruje minimum 8 nedelja da bi prikupila dovoljno energije  za novu sezonu cvetanja. Najpovoljniji period za mirovanje Hippeastruma je jesen, jer nas tada može već tokom zime ili početkom proleća u kućnim toplijim uslovima obradovao novim bujnim, prelepim cvetovima.

  Cena lukovice

Hippeastruma (Amarilisa) se može naći po ceni od 650,00 rsd (boje su prikazane na slici).