Anemone


anemone_cvetna_basta

 

Rod višegodišnih lukovica koje cvetaju tokom proleća, leti i jeseni, sa cvetovima koji su uglavnom zaobljeni i blago peharasti. Listovi su zaobljeni ili ovalni, često podeljeni na 3-15 segmenata. Delimično su otporne na mraz. Rastu u visinu 10-30 cm i širinu 8-10 cm.

    Sadnja (setva) i razmnožavanje anemona

  Razmnožavanje deobom se često vrši u proleće. Tokom leta se preporučuje semena sadnja, kada su temperature pogodne za klijanje semena. Lukovice anemona se sve češće sade u staklenicima/plastenicima tokom zime na dubini od oko 5 cm. Rastojanje između dve biljke se preporučuje 10-15 cm. Okce gomolja treba da bude okrenuto nagore. Pre sadnje bi bilo poželjno da se male čvrste lukovice potope u mlaku vodu, kako bi opna popustila i klijavost bila brža.

     Gajenje, nega i održavanje anemona

   Anemone odlično uspevaju na sunčanim mestima i zemljištu bogato humusom sa dobrim odvodnjavanjem. Ukoliko se sade u jesen, za prolećnu sezonu cvetanja, potrebno ih je zaštititi od mraza npr.suvim lišćem,slamom, jer ima osetljiv korenov sistem. Najlepše izgleda u društu visibaba i viola u bašti. Kako se anemone osećaju dobro i u saksijama, mogu biti prelep ukras i na terasi.

     Cena lukovica anemona

  Anemone se mogu naći po ceni od 110,oo rsd  (u pakovanju se nalaze 10 anemona).