Frezija


Frezija (Freesia refracta) krtolasta biljka, koja se uzgaja zbog svojih često mirišljavih, levkastih cvetova, Popularna je kao rezano cveće, jer se njeni cvetovi dugo održavaju u vodi. Pripada porodici perunika (Iridaceae), poreklom  iz Južne Afrike. Listovi su uski, šiljasti i zeleni. Delimično su otporne na mraz. Cvetaju krajem proleća i tokom leta. Rastu u visinu do 30 cm.

 Sadnja, setva i razmnožavanje frezije

    Iako postoje brojne teorije o njivoj setvi, naša preporuka da se ovi hibridi frezija od holandskih proizvođača sade kao saksijske biljke tokom zime u plastenicima/staklenicima ili direktno u baštu početkom proleća. Odgovara im plodno tlo koje se dobro odvodnjava npr.humus u kombinaciji sa peskom. Lukovice frezija sade se na dubini do 7 cm i na rastojanju od 5-10 cm. Cvetaju u 12 nedelji nakon sađenja.
   Frezije se razmnožavaju semeno u proleće (proces vegetacije je veoma dug) i odvajanjem mladih lukovica od matične biljke. Veoma je bitno da se odvojene mlade lukovice očiste nekim fungicidom, a zatim i dobro osuše.

   Gajenje, održavanje i nega frezije

    Frezijama za bujno, mirišljavo cvetanje potrebna su potpuna osunčana mesta. Redovno zalivanje će im pospešiti rast. Tokom letnjih visokih temperatura, biljkama najviše prija jutarnja zalivanja.
   Preporučuje se korišćenje prihrane, nakon nicanja same biljke. Frezijama je potrebno dosta kalijuma tokom vegetacije i stvaranje pupoljaka.
    Nakon precvetavanja, lukovicu freziju treba izvaditi iz zemlje, očistiti je fungicidom (preventivno od virusa), dobro je osušiti i ostaviti da miruje na hladnijem, tamnijem mestu do ponovne sadnje.

   Cena lukovice frezije

  U ponudi je pakovanje frezija od 10 lukovica u mix boji po ceni od 160.00 rsd.