Gladiola


  Gladiole, (Gladiolus hybridum) najlepše visoke cvetnice koje su veoma lake za  uzgajanje u baštama/vrtu. Omiljene su zbog svojih visokih cvetnih grozdova, koji cvetaju od proleća do početka jeseni. Sve češće se gaje za sečenje, u prodajne svrhe ili za izložbe. Lukovice gladiole nisu otporne na visoki mraz. Rastu u visinu do 90 cm i širinu do 20 cm.

Sadnja, setva i razmnožavanje gladiole

Lukovice gladiola sade se tokom proleća (kada smo sigurni da je mraz prošao) ili početkom leta. Ukoliko je zemlja teška i nabijena, preporučuje se pre sadnje, dobro usitniti tlo i pomešati sa peskom, jer se na taj način štiti lukovica od truljenja i višak vode brže otiče.  Uzavisnosti od zemljišta sadnja se obavlja na dubini do 10 cm (rastresito tlo) ili do 5 cm (teže zemljište), na rastoranju od oko 10 cm. Sa đubrenjem je poželjno završiti pre setve, dodavanjem fosfora za ukorenjivanje i kalijuma radi bujnijeg cvetanja (ako niste nađubrili zemljište pre sadnje, primenjujte tečno đubrivo jednom u dve nedelje tokom vegetacije biljaka).

   Razmnožavanje gladiola se vrši semeno, početkom proleća u prohladnim zatvorenom prostorijama ili u plastenicima/staklenicima. Biljkama iz semena treba dve do tri godine da procvetaju, zbog čega je lakše i brze razmnožavati gladiole odvajanjem mladih od roditeljskih krtola.  Mlade krtole sade se na dubini do 5 cm.

Gajenje, nega i održavanje gladiola

Lukovicama sa visokim bujnim cvetovima najviše odgovaraju osunčana mesta. Plodno zemljište sa dobrim odvodnjavanjem im pruža brži i kvalitetniji rast.
Tokom vegetacije, gladiole vole redovno zalivanje, okopavanje i čišcenje od korova.
Nakon precvetavanja, stablo biljke je poželjno skratiti do 3 cm visine, kako bi se lakše osušio nadzemni deo.
Gladiola je osetljive na mraz,zbog čega se posle sušenja stabljike, tokom jeseni, vadi iz saksija ili bašta i ostavlja da prezime u hladnijim, zatvorenim prostorijama (temperatura do 10 stepeni).
Preporuka je da se lukovice potope u fungicid rastvor ili prašak radi preventivne zaštite pre zimskog mirovanja. Gladiole su podložne pegavosti listova, koju izaziva bakterija Pseudomonas syringae, a gljiva Fusarium oxysporum uzrokuje pojavu žutih pruga na listovima. Listovi  nakon toga venu, zbog čega je najbolje fizički ukloniti napadnute krtole,

U ponudi su boje gladiola:

  • mix boja
  • crvena
  • žuta
  • lila

 Cena lukovica gladiola

  • 5 gladiola po ceni od 140.00 rsd (u mix bojama).
  • 5 gladiola po ceni od 160.00 rsd (jednobojne).
  • 20 gladiola u mixu boja po ceni od 400.00 rsd.