Iris


iris_cvetna_basta

 

Iris (Iridaceae) ili Perunika rod lukovičastih višegodišnjih biljaka. Uzgajaju se zbog živopisnih cvetova, često sa tri viseće ili poluviseće latice, koje kod nekih vrsta imaju upadljive, simpatične „brade“. Pogodne su za obode bašti, kamenite, šumske, staklene bašte i saksije. Otporne su na mraz.

    Sadnja (setva) i razmnožavanje irisa

   Irisi se razmnožavaju deljenjem lukovica, izdancima krajem leta ili semeno u jesen (ovaj proces zahteva previše vremena). Sađenje lukovica vrši se  tokom jeseni ili početkom proleća, dva puta dublje u zemlju nego što je visina same lukovice. Razmak između biljaka preporučuje se oko 30 cm.

    Gajenje, nega i održavanje irisa

  Pogoduje im blago alkalno zemljište, a dobro uspevaju i na kiselkastom. Drenaža u tlu može da poboljša razvoj korenovog sistema i ubrza cvetanje. Irisi vole osunčana mesta u vrtu. Prihrana se upotrebljava tokom proleća, pre stvaranja pupoljaka. Koristi se đubrivo sa povećanim kalijumom i fosforom. Preporučuje se presađivanje irisa nakon četiri godine vegetacije na istom tlu, kao bi se napravilo dovoljno mesta za nove izdanke.

   Cena irisa

  Lukovice perunika se mogu naći po ceni od 200.00 rsd (10 lukovica u kesici).