Kana


  Kane (Canna) su rizomske, visoke, višegodišnje biljke. Uzgajaju se zbog upadljivih cvetova i ukrasnog lišća na cevastoj, mesnatoj stabljici, uglavnom u letnjim lejama i saksijama.

Vode poreklo iz suptropskih predela Amerike i Indije, gde rastu najčešće pored vode. Poluotporne su na mraz (minimalna temperatura do 5 stepena). Rastu u visinu do 1.2 metra i širinu 45-60 cm.

SADNJA, SETVA I RAZMNOŽAVANJE KANA

Gomolji Kane se sade u proleće, već krajem marta meseca, na dubini 10-15 cm, na rastojanju 60-70 cm. Ukoliko su rizomi ožiljeni mogu se saditi odmah u saksije.
 Kana se razmnožava deobom, tokom proleća ili zimi, semenom posejanim na temperaturi iznad 20 setepeni. Prilikom deobe treba obratiti pažnju da svaki gomolj ima svoj pupoljak.  Veoma je bitno pre semene setve, da se čaurice potope u vodu, kako bi mlada biljka lakše i brže isklijala.

 GAJENJE, NEGA I ODRŽAVANJE KANA

  Kanama odgovaraju topla, osunčana mesta u bašti/vrtu. Vole plodna, dobro nađubrena zemljišta.  Ako se uzgajaju u staklenim baštama tokom zimskih dana, potrebno je da im podstaknete rast sa temperaturom iznad 15 stepeni, kako bi vegetacija počela.
 Leti zahteva obilnije zalivanje. Redovnim okopavanjem i otklanjanjem precvetalih cvetova, pospešujete njenu bujnost. Kane cvetaju od maja sve do oktobra meseca.
   Treba obratiti pažnju na jesenje mrazeve, koji ih mogu veoma oštetiti. Prilikom vadjenja rizoma iz zemlje, preporučuje se obazrivost, kako ne bi doslo do povreda, jer kroz svaku ranu mogu ući opasni mikrobi. Kada se lišće osuši na biljci, stabljiku iseći na dužinu do 10 cm i ostaviti da miruje u vlažnom tresetu na temperaturi  7-15 stepeni).  Zimi je poželjno rizome čuvati u zatvorenim prostorijama.

U PONUDI SU 3 BOJE KANE:

  • crvena PRESIDENT CANNA
  • crveno-žuta LUCIFER CANNA
  • žuta PRIMEROSE YELLOW CANNA

Cena rizome Kana

  U ponudu su rizomi Kana po ceni od 220,oo rsd.