Crocusi


crocusi_cvetna_basta

Crocusi ili Šafrani su krtolaste biljke koje cvetaju uglavnom u proleće ili jesen. Listovi su im bazalni, dugački, vrlo uski i poluuspravni. Neke vrste koje cvetaju tokom jeseni nemaju listove u sezoni cvetanja. Rastu u visinu do 10 cm, a u širinu od 3-8 cm. Crocusi su idealni za kamene bašte. Potpuno su otporni na mraz.

   Sadnja (setva) i razmnožavanje crocusa

    Šafrani se razmnožavaju semeno (zahteva dug vremenski period) i deobom početkom jeseni ili proleća, kada se formiraju gomile gomolja. Lukovice se sade krajem leta i tokom jeseni na dubini od 5-6 cm, sa razmakom izmađu biljaka od 2-3 cm.

   Gajenje, nega i održavanje crocusa

   Crocusima odgovaraju osunčani položaji, jer se njihovi mirišljavi cvetovi u obliku pehara širom otvaraju na suncu. Najbolje uspevaju na zemljištu sa dobrim odvodnjavanjem. Idealno izgledaju u vrtu ispod listopadnog drveća ili žbunja, gde se vrlo brzo prošire na velike površine. Kako bi crocusi ojačali za novu cvetnu sezonu, potrebno ih je đubriti nakon uvenuća cvetova. Zalivanje nije neophodno. U slučaju jake suše u septembru, jedno zalivanje će im sasvim biti dovoljno.

   Cena crocusa

Lukovice šafrana se mogu naći po ceni 110,oo rsd (5 lukovica u kesici).