Ljiljan


  Ljiljan (Lilium), rod lukovica koje uglavnom cvetaju leti, gaje se zbog mirisnih cvetova pastelnih boja. Iz svake mesnate lukovice izraste jedna lisnata stabljika, puna duguljastih listova. Cvetovi su oblika trube, sa vrhovima blago povijeni pozadi.

Najpopularniji su Azijski hibridi, dostupni u sjajnom spektru boja, opojnog mirisa. Ljiljani nisu otporni na velike zimske mrazeve, pogotovo ako se nalaze u saksijama. Njihova visina rasta varira od staništa u bašti (od 1m-1.3m). Ukoliko imaju dosta svetlosi i sunčanih zraka, biće kraćeg, ali bujnijeg rasta. Raštu u širinu do 30 cm.


SADNJA, SETVA I RAZMNOŽAVANJE LJILJANA

Ljljani spadaju u prolećne lukovice, što znači da je vreme njihove sadnje od druge polovine marta, kada smo sigurni da je zimski mraz prošao. Setva se obavlja na dubini do 15-20cm, na rastojanju do 30 cm . Tlo ne treba da bude previše rastesito, jer za svoj bujni  izgled, ljiljani zahtevaju dosta vlage. Ukoliko se sade u žandinjere, poželjne su široke i duboke, kako bi se korenov sistem pravilno razvijao.

   Razmnožavanje se vrši semeno ili odvajanjem mladih od matične biljke. Ne preporučuje se semeni proces razmnožavanja, jer iziskuje mnogo vremena. Često se dešava da se ne dobiju iste osobine matične biljke, jer cvet nije uklonjen odmah nakon precvetavanja.  Ljiljani se najlakše razmnožavaju odvajanjem mladih u drugoj godini starosti matične lukovice, krajem leta i početkom jeseni.

GAJENJE, NEGA I ODRŽAVANJE LJILJANA

Ljiljani vole vlažna, humusna staništa, ali treba obratiti pažnju na količinu zalivanja, jer su skloni truljenju. Najlakši način da im se pomogne je odabir ne previše rasterite zemlje. Ukoliko se sadi u saksije, često se na dno dodaje dosta najsitnijeg peska. Tokom leta treba obratiti pažnju da se zemlja ne osuši. Ljiljane se zalivaju redovno, ali umereno.
Zahtevaju dosta svetlosti. Nakon 3-4 nedelje od sadnje, poželjlno je početi sa korišćenjem tečnog đubriva za cvetnice, jednom nedeljno sve do precvetavanja.
 Nakon cvetanja ljiljana, stabljiku treba iseći  za trećinu i ostaviti ga da se osuši. Početkom jeseni, na našim prostorima, poželjno je izvaditi lukovicu iz zemlje (ukoliko je posađena u bašti/vrtu) i ostaviti u vlažnom tresetu da prezimi, u zatvorenoj prostoriji.

U ponudi su sledeće boje hibrida *Asia*:

  • bela
  • crvena
  • roza prošarana

Cena lukovica ljiljana

 U pakovanju ima jedna odrasla lukovica ljljana po ceni od 100.00 rsd.