Ranunculus


ranunculus-seme-cvet

 

Ranunculus (Ranunculaceae) ili u narodu „Ljutić“ je  višegodišnja biljka prelepih duplih, bujnih cvetova, sa gomoljima u obliku kandži i dugačkih, šakolikih listova pri osnovi i na stabljici. Veoma je zahvalan za uzgoj tokom hladnog vremena u plastenicima/staklenicima, jer zahteva minimalno grejanje. Ljutić se često u cvećarstvu koristi i kao rezano cveće. Raste u visinu 45-55 cm i širinu 8-10 cm.

   Sadnja (setva) i razmnožavanje ranunculusa

  Razmnožava se semenom kada je sveže, deobom u proleće ili početkom jeseni. Ukoliko se male lukovice ranunculusa sade tokom zime u plasteniku/stakleniku potrebno im je obezbediti vlažan sterilan supstrat (ph vrednost zemljišta 6.0-6.5) i temperaturu do 15 stepeni. Održavati supstrat vlažnim dok mlada biljka ne isklija. Nakon nicanja, smanjiti vlagu kao i temperaturu u plasteniku/stakleniku. Sa rasadnjom može se početi već krajem 4-5 nedelje od isklijavanja (nakon formiranja četvrtog lista).

   Gajenje, nega i održavanje ljutića

  Odrasla biljka ljutića voli sunčane i polusenovite položaje u bašti. Odgovara joj zemljište sa dobrim odvodnjavanjem. Preporučuje se prihranjivanje ranunculusa jednom na desetak dana, kako bi biljka bila zdravija i manje podložna bolestima. Zalivati je potrebno temeljno, redovno, a posebno pri toplijem vremenu.

   Cena lukovica ranunculusa

  Ranunculus može da se nađe po ceni od 150,oo rsd (5 malih lukovica u pakovanju).

 

Kratak rezime
product image
Ocena
1star1star1star1star1star
Rejting
2 based on 5 votes
Kategorija semena cveta
Lukovice cveća
Ime semena cveta
Ranunculus
Cena
RSD 150