Scille siberice


scilla-siberica-cvet-seme-lukovica

Lukovica koja se smatra jednom od vesnika proleća, u narodu poznata kao plava visibaba, cveta sa početkom toplijih, sunčanih zimskih dana, već tokom februara meseca. Poseduje dva do četiri trakasta, poluuspravna, bazalna, sjajna lista koji se šire ka vrhovima.

Zvonasti, intenzivni tamno plavi cvetovi, dugački 1-1,5 cm, cvetaju u kratkom grozdu. Potpuno je otporna na mraz. Scilla raste u visinu 10-20 cm, a u širinu do 5 cm.

   Sadnja (setva) i razmnožavanje scille siberice

   Lukovice se sade tokom jeseni na dubini od 5-7 cm, na udaljenosti između biljaka do 5 cm. Za kvalitetniji razvoj se preporučuje primena azota i kalijuma. Razmnožava se deobom krajem leta ili semenom u  jesen. Seme se seje odmah nakon sazrevanja u hladna klijališta ili u baštu. Mlade biljke se javljaju već sledeće godine, a prvo cvetanje se očekuje nakon treće godine od semene setve.

   Gajenje, nega i održavanje scille siberice

    Scilla siberica traži otvoren prostor, sunce ili delimičnu senku i zemljište koje se dobro odvodnjava. Ukoliko se nalaze u teškom glinenom tlu, poželjno je da se zemljište pomeša sa malo peska i hranljivim materijama, kako bi nas bujnost lukovice očarala krajem zime. Presađivanje gustih bokora je poželjno nakon 4-5 godine, jer može doći do slabijeg cvetanja.

      Cena  scille siberice lukovice

  Lukovica može da se nađe po ceni od 180,oo (u pakovanju ima 10 lukovica).