Zumbul


beli-zumbul-plavi-prodaja-cvet-cvetna-basta

zumbul-prodaja-cvet-cvetna-basta

 

Zumbul (Hyacinthaceae) je rod lukovičastih biljaka koje se uzgajaju zbog gustih grozdova, cevastih cvetova i slatkog prodornog mirisa. Idealni su za prolećne leje i za gajenje u saksijama u kući. Delimično su otporni na mraz. Zumbuli rastu u širinu 10-20 cm i u visinu do 10 cm.

   Sadnja (setva) i razmnožavanje

    Najčešći oblik razmnožavanja zumbula je deobom lukovica i pomoću izdanaka krajem leta ili početkom jeseni. Ako želite da biljka cveta zimi (cveta tokom hladnog vremena samo u kućnim toplijim uslovima) posadite krupne lukovice početkom ili tokom jeseni ( 1/3 lukovice treba da je iznad zemlje). Saksiju držite nekoliko nedelja na hladnom i vlažnom mestu, kako bi omogućili da se korenov sistem dobro razvije. Kada vrhovi izdanaka postanu vidljivi, premestite biljke na svetlo mesto sa temperaturom od 10-15 stepeni, gde će uspešno nastaviti svoje cvetanje.

    Gajenje, nega i održavanjanje zumbula

    Lukovicama sa najlepšim grozdanim cvetovima najviše odgovaraju otvorena, osunčana ili delimično senovita mesta. Idealno za njihovu negu je humusno zemljište sa dobrim odvodnjavanjem (može se pomešati sa peskom). Ako se zumbuli sade direktno u baštu, potrebni ih je zaštititi od mraza, finim kompostom ili suvim lišćem preko površine zemlje.
    Nakon precvetavanja, kada se lišće osuši, ukoliko se biljka nalazi u bašti, požejno je lukovicu izvaditi iz zemlje kako bi se dobro osušila. Kada grozdovi cvetova uvenu u saksiji, veoma je bitno dobro nađubriti lukovicu, jer na taj način skuplja energiju za novu sezonu cvetanja.

      Cena lukovica zumbula

 Zumbuli krupnog duplog cveta mogu se naći po ceni od 80,oo din.
 (jedna lukovica u pakovanju).