Hyacinthoides/Baštenski zumbul


hyacinthoides-lukovica-cvet-seme

 

Rod lukovica koje cvetaju u proleće, a uzgajaju se zbog svojih prelepih, neobičnih zvonastih cvetova. Dekorativni zvončići prelepo izgledaju i kao rezano cveće u vazi. Potpuno su otporne na mraz. Rastu u visinu od 20-30 cm.

 Sadnja (setva) i      razmnožavanje baštenskog  zumbula

 Hyacinthoides lukovica se sadi tokom jeseni, od septembra do decembra, na dubinu do 5 cm, a cvetanje je od marta meseca. Dobro reaguje na prihranu i korišćenje mineralnog đubriva tokom jeseni, pre sadnje. Razmnožava se deljenjem gustih bokora krajem leta ili semeno u jesen. Prikupljanje semena počinje krajem leta, kada čaure sazru.Veoma je bitno da je seme unutra sjajno i crno. Od velike važnosti za uspešno klijanje je da se semena dobro osuše par dana. Suše se na toplom i suvo mestu, a to vreme mirovanja je uspešan početak za nove mlade biljke.

 Gajenje, nega i održavanje baštenski zumbula

 Ovoj lukovici neobičnih cvetova odgovara jako zemljište, delimična senka i dovoljno vlage. Raste uspravno. Treba voditi računa na delove bašte gde su lukovice da ne obrastu travom, jer korovi guše biljke. Preporučuje se presađivanje nakon 4-5 godine, kako bi mlade lukovice mogle bolje da se razvijaju. Tokom presađivanja, biljke ne treba čuvati dugo van zemlje, jer imaju tanke, zaštitne ovojne listove i brzo se isušuju. U proleće, zahteva vlažnu zemlju (u vreme intenzivnog rasta i cvetanja).

 Cena lukovice Hyacinthoides (Baštenskog zumbula).

 Zvončići mogu da se nađu po ceni od 180,oo (u pakovanju ima 5 lukovica).