Lala


bela-lala-ljubicasta-lala-cvet crvena-lala-bordo-lala-cvet zuta-lala-narandzasta-lala-cvet

 

Lale ili tulipi su rod lukovica koje uglavno cvetaju tokom proleća. Svaka lukovica ima nekoliko linearnih do lancetastih, zelenih listova na stabljici. Cvetovi imaju obično šest špicastih latica i šest prašnika. Svaka biljka široka je do 20 cm.

 Sadnja (setva) i razmnožavanje lala

 Tulipi se razmnožavaju semeno i deobom lukovica. Uzgoj lala iz semena zahteva veliku negu i veći vremenski period, zbog čega se često ljubitelji cveća opredeljuju za sadnju lukovica. Idealan period sadnje je  tokom jeseni, pa sve do prvog mraza.
 Korenov sistem se razvija sporo i polako tokom zime. Sade se na rastojanju oko 10 cm, na dubini 10-15 cm. Mesta zasada je poželjno prekriti finim kompostom ili suvim lišćem, kako bi pupoljci lakše i brže iznikli sa početkom toplijeg vremena. Ukoliko se tulipi sade u toplijim prostorijama, od pojave pupoljaka, pa do cvetanja je potrebno 3-4 nedelje.

 Gajenje, nega i održavanje lala

 Lalama odgovara rastresito, usitnjeno i pomalo kiselo zemljište. Idealne su za prolećne kamene baštice. U periodu rasta i procvetavanja, ukoliko su u toplijoj prostoriji i suvljem zemljištu, potrebno je redovno zalivanje. Preporučuje se đubrivo sa povećanim kalijumom i fosforom.
 Tulipima odgovara osunčano mesto u vrtu. Ukoliko se nalaze u hladnijim krajevima, sa dosta vlage, poželjno je lukovice izvaditi iz zemlje tokom zime, jer se tako biljka brže i bolje priprema za novu sezonu cvetanja.
 Nakon precvetavanja, treba prestati sa zalivanjem i ostaviti da se nadzemni deo biljke skroz osuši. Ukoliko se vade lukovice iz zemlje do sledeće sadnje, potrebno ih je čuvati na hladnijem (oko 15 stepeni) i mračnijem mestu. Za tulipe koji ostaju u zemlji, preporučuje se presađivanje na svake 3 godine.

 U holtikulturi, najpopularnije grupisanje lala je na:

  •  rane jednostruke, cvetaju od početka do sredine proleća, cvetovi se na suncu širom otvaraju, rastu do 45 cm
  •  kasne dvostruke sa duplim laticama, sličnim božuru, cveta u drugoj polovini proleća.

 Cena lukovica lala

 Lukovice tulipa se mogu naći po ceni od 180,oo rsd (5 lukovica u pakovanju).