Senecio


senecio-haworthi-rowleyanus
senecio-seme-cvece

Senecio je rod sukulentnih biljaka, koje se gaje zbog neobičnih mesnatih oblika listića. Mogu biti okrugli, ovalni, uspravni… Pripada porodici Asteraceae, vode poreklo sa Afričkog kontinenta.

    Senecio reč potiče iz latinskog jezika “senex”-starac, jer beli cvetovi sa svojim laticama često podsećaju na stare sede vlasi. Cvetovi variraju u boji i obliku u zavisnosti od vrste. Cvetaju u beloj, žutoj, crvenoj i ljubičastoj boji.

    Temperatura i sunčani položaji roda Senecio

     Nisu otporni na mraz. Minimalna temperatura za pravilan razvoj je 10 stepeni. Senecio hladne, zimske dane voli da provodi u toplijim prostorijama sa jakom svetlošću. Većini ovih sukulenata odgovaraju sunčani ili polusenoviti položaji, osim vrste Senecio rawleyanus (senovito mesto obavezno).

   Zalivanje roda Senecio

   Ove biljke su veoma lake za uzgoj. Sukulentne vrste roda Senecio su veoma osetljive na dosta vode u zemlji, zbog čega ih treba tokom toplog vremena zalivati tek kada se tlo dobro isuši. Nemojte se brinuti ukoliko ih nekada zaboravite zaliti duži period, jer su veoma tolerantni na sušu. Tokom zime, u periodu mirovanja, sasvim je dovoljno ovlažiti supstrat 3-4 puta za celu sezonu.

   Presađivanje i prihrana roda Senecio

   Presađivanje ovih sukulentnih biljaka se uglavnom vrši nakon treće godine, kako bi korenov sistem imao više prostora za razvoj, a samim tim i cela biljka uspešniji rast. Prihrana sukulenata je poželjna u sezoni cvetanja jednom mesečno sa đubrivom za kaktuse i sukulentne biljke.

   Razmnožavanje sukulenta Senecio

    Senecio se najčešće razmnožava mladim reznicama ili deljenjem korena. Semeno razmnožavanje zahteva dosta vremena. Mladim biljkama je najbitnije prvih mesec dana da se održava vlažnost supstrata, radi lakšeg i bržeg ukorenjivanja. Senecio odrasla biljka voli tlo (supstrate) sa urađenom dobrom drenažom .

    Najpoznatije i najzanimljivije vrste kućnih sukulenata:

  • Senecio rowleyanus (ukrasni grašak)
  • Senecio himalaya ( listovi su duguljasti i mesnati, liče na povrće buraniju)
  • Senecio haworthii i Senecio archeri poznati po svojoj plavkasto-sivkastoj boji listova
  • Senecio vitalis…