Mirisna grahorica


U narodu “Ukrasni grašak” je jednogodišnja penjačica, koja brzo raste, visine i do 2m. Poreklom sa mediterana, što opisuje njen opojni slatki miris.

Cvetovi mirisne grahorice oblika grozda su bele, roze, ljubičaste i crvene boje, prosečne veličine 2-3cm.

SADNJA (SETVA) I RAZMNOŽAVANJE UKRASNOG GRAŠKA

Lathyrus odoratus se razmnožava semeno. Semena setva preporučuje se direktno u baštu/vrt krajem proleća. Pre sadnje je najbolje potopiti seme u mlaku vodu, kako bi opna omekšala, a mlada biljka brže nikla. Mirina grahorica sadi se na dubini do 1cm supstrata za cveće.

GAJENJE, NEGA I ODRŽAVANJE UKRASNOG GRAŠKA

Prelepa penjačica šarenih grozdova raste u plodnom, navodnjenom zemljištu, bogatom humusom. Nakon razvijanja prvih listova preporučuje se skraćivanje vrhova mladog stabla, jer se na taj način pospešuje rast bočnih izdanaka a kasnije i bujnije cvetanje. Za pravilan i brz rast ukrasnog graška potrebno je obezbediti mu oslonac, kako ne bi došlo do krivog rasta ili pucanja stabla pod težinom pupoljaka. Redovnim otklanjanjem precvetalih delova biljke, produžavate period i intenzitet cvetanja. Mirisnoj grahorici odgovaraju svetla, topla mesta u bašti/vrtu.
Lathyrus odoratus je biljka osetljiva na buđ i gljivične parazite, zbog čega treba obratiti pažnu na količinu zalivanja (zalivati često, ali umoreno).
Posle cvetanja, ostaje duguljaste mahune pune semena, koje možete ostaviti za sledeću cvetnu sezonu.

 

CENA SEMENA MIRISNE GRAHORICE

U pakovanju ima 20 semena po ceni od 130,oo.

Dostava semena je besplatna na teritoriji Srbije.