Oprema za kalemljenje


Vosak za kalemljenje (domaćeg porekla)

Kalemarski vosak služi za premazivanje preseka na podlozi i plemke na otvorenom prostoru. Koristi se u vidu zaštite  rana i rezova na stablima. Pre upotrebe preporučuje se njegovo zagrevanje ukoliko je hladno vreme, potapanjem u toplu vodu, kako bi se lakše u tankom sloju premazala željena površina. Nanosi se drvenim štapićem.  Čuva se u originalnom pakovanju. Ima neograničen rok trajanja. Sastoji se od prirodnih materijala. Propolis u kalemarskom vosku deluje kao antibiotik, štiti kalem i samu biljku od bolesti.

U ponudi je vosak za kalemljenje u pakovanjima:

  • 60ml po ceni od 280,oo rsd.
  • 125 ml po ceni od 370,oo rsd.
  • 375 ml po ceni od 750,oo rsd.

 Voćarski vosak

„Fitokol“ voćarski vosak je mekan, spreman za upotrebu. Koristi se odmah nakon orezivanja ili kalemljenja biljaka. Nanosi se na biljku u tankom sloju 2-3mm. Ukoliko je rana velika, preporučuje se premazivanje dva puta (posle sušenja  prvog sloja). Rezovi na stablima trebaju da budu ravni i kosi ,jer se na taj način izbegava zadržavanje vode. Voćarki vosak „Fitokol“ je najbolje koristiti na temperaturi iznad O stepeni, na suvim i očišćenim mestima (ne koristi se za vreme padavina).

Deluje:

  • Kao antibiotik, štiti biljku od bolesti
  • Sprečava prodor patogenih mikroorganizama u stablo
  • Zaceljuje veoma brzo rane
  • Neutrališe štetno delovanje hladnoće na biljku

Rok trajanja tri godine.

U ponudi je „ Fitokol“  voćarski vosak u pakovanjima:

  • 200 ml po ceni od 500,oo rsd.
  • 500 ml po ceni od 740,oo rsd.

Gumica za kalemljenje

 Kalemarska gumica obezbeđuje čvrstinu prilikom vezivanja, steže kalem, a istovremeno i elastičnost za rast (ne useca se u koru). Namenjena je za vinovu lozu, sadnice voća i ukrasnog bilja. Gumice za kalemljenje su napravljene od prirodnog kaučuka, tamno crvene boje. Pucaju same, ne zahtevaju uklanjanje posle prijema kalema. Vreme raspadanja samog materijala zavisi od vremenskih uslova i godišnjeg doba (20-30 dana od kalemljenja).

     Širina gumica je 6mm.

     U pakovanju ima 50g kalemarskih gumica po ceni od 340,oo rsd.

Streč folija za kalemljenje

 Najčešće se koristi u periodu godine krajem leta-početkom jeseni. Mesto kalema treba biti suvo i čisto, kako bi se obezbedilo što bolje spajanje podloge i plemke. Streš folija za kalemljenje je lepljiva sama po sebi, zbog čega je nepotrebno vezivanje krajeva nakon kalemljenja. Dovoljno je samo iseći krajeve folije ravno i pritisnuti na mesto završetka.

Jedna streč folija je dovoljna za kalemljenje oko 250 sadnica.

Širina folije 3cm, a dužina 50m.

U ponudi je streč folija 1 komad po ceni 150,oo rsd.

 Traka za kalemljenje

Kalemarska traka se koristi kao zaštita stabla prilikom kalemljenja od vlage, infekcije biljke i štetočine (insekata).

Bela traka je dimenzije: širina 13mm, dužina 200m.

U ponudi je traka za kalemljenje po ceni od 650,oo rsd.