Selen


 

selen-semeMirisna, višegodišnja biljka, mediteranskog porekla. U prvoj godini rasta selen obrazuje rozetu krupnog lišća, a već u drugoj razgranato stablo, koje može da raste i preko 2 metra. Koren je dug, vertikalan.

Selen cveta od jula do avgusta.

Za gajenje semena selena pogodna je plodna, duboka i humusna zemlja. Potrebno je dosta vlage, zbog čega se i savetuje uzgoj na vlažnim terenima, jer koren moze uzimati dovoljno količine vode i iz dubljih slojeva tla. Selen živi 6-8 godina, nakon pete godine se smanjuje prinos lista i stabla. Preporučuje se obavezno korišćenje mineralnog đubriva. Površina na kojoj se uzgaja selen se đubri dva puta godišnje. Prvi put tokom proleća, a drugi tokom leta, nakon kosidbe zelenih površina. Selen se razmnožava proizvodnjom rasada na otvorenom, semeno ili deljenjem korena. Vreme setve je mart/april, a još bolji rezultati se postižu setvom u novembru. U korenu i plodu ima jedan procenat etarskog ulja, kome je glavni sastojak terpineol, u lišću ima dosta vitamina C.

Lekovita svojstva selena:

  • Kao lek se koristi koren i pljosnati plod sa oštrim rebrima, čaj od korena ublažava tegobe prilikom varenja
  • Jak je diuretik za edeme, naročito kod izraženih otoka nogu i reume
  • Preventivno je uspešan u sprečavanju stvaranja peska i kamena
  • Čaj se preporučuje kod lečenja žutice
  • U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama selen podstiče pravilan rad srca
  • Smiruje upalne procese disajnih organa.

Kao začinska biljka: od selena se kao začin koristi samo list. Ima ukus sličan celeru, u početku je slatkast, posle oštar i malo gorak… Odlično obogaćuje čorbe i paprikaše, često se koristi za vegetarijanska jela. Najbitnije da se spomene da ne gubi aromu prilikom dugog kuvanja. Sveži listovi selena se često dodaju salatama i povrću.

 

         Cena semena selena

U pakovanju ima 50 semena po ceni od 130,oo rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.