Coleus


   coleus-seme-cvet-prodaja

Solenostemon ili u narodu „ukrasna kopriva“ je brzorastuća, gusta, zeljasta višegodišnja biljka. Gaji se zbog raznobojnih, prelepih, nazubljenih listova. Odlično uspeva u saksijama na otvorenom, ali je tokom zime treba zaštititi od mraza. Ukrasna kopriva može da poraste do 45 cm u visinu i širinu do 30 cm.

     Sadnja (setva) i razmnožavanje coleusa

   Coleus se razmnožava mladim isečcima tokom lepog vremena, kada je temperatura iznad 20 stepeni. Semeno razmnožavanje se sve češće obavlja tokom zime u staklenicima/plastenicima, tako bi već na proleće šarenolisna biljka plenila svojom lepotom. Setva ukrasne koprive obavlja se u vlažnom supstratu. Vreme nicanja je od 4-7 dana. U klijalištu je potrebno održavati konstantnu vlagu folijarnim prskanjem, ne jakim mlazom, jer može doći do poleganja rasada. Preporučuje se upotreba prihrane jednom nedeljno,već u trećoj nedelji od semene sadnje. Nakon formiranja dva lista na mladoj stabljici, biljke su spremne za pikiranje.

      Gajenje, nega i održavanje ukrasne koprive

    Minimalna temperatura za vegetaciju je 10 stepeni. Coleusu odgovara jaka svetlost, bez direktnog jakog sunca i plodna zemlja sa dobrim odvodnjavanjem. Korenov sistem je veoma osetljiv, sklon je truljenju, zbog čega treba obratiti pažnju na količinu zalivanja. Samo tokom leta i dugih sušnih dana, potrebno je pojačati vlažnost u zemljišta. Orezivanje u ranoj fazi vegetacije (već nakon formiranja 3-4 lista) pospešuje se bujnost tj. žbunastiji izgled ukrasne koprive.

      Cena semena coleusa

U pakovanju ima 300 semena po ceni od 150,00 rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.