Primula


primula-cvet-cvetanje

 

Primula, jagorčevina, jaglac ili jaglika je višegodišnja, zeljasta biljka. Svoj naziv opravdava kao vesnik proleća, prva cvetnica u bašti sa početkom sunčanih, toplih dana. Otporna je na mraz. Uzavisnosti od uslova nege i godišnjeg doba, jagorčevina može da poraste 15-25 cm u visinu.

    Sadnja (setva) i razmnožavanje primule

   Primula se razmnožava semeno, deobom od jeseni do proleća ili isečcima korena tokom zime (zavisno od vrste). Setva se obavlja tokom jeseni, kako bi cvetala početkom proleća ili tokom leta (cvetanje u septembru-oktobru mesecu). Semena je poželjno saditi na dubini do 5 mm, u vlažan, sterilan supstrat ( ph vrednost 5.5). Preporučuje se prihrana dva puta nedeljno tokom vegetacije.

   Gajenje. nega i održavanje primule

   Uzgoj jagorčevine zavisi od više faktora. Mali saveti za gajenje primule napravljeni  su na osnovu godišnjeg doba, prostora u kome se biljka nalazi i temperature :
  • Tokom leta, ako je izložena jakom suncu potrebno joj je vlažno zemljište, bogato humusom, koje se dobro odvodnjava, retka prihrana, često zalivanje.
  • Tokom zime, ukoliko se nalazi u bašti, treba je čuvati od preterane zimske vlage. Poželjno je za korenov sistem napraviti smešu treseta i peska radi bržeg odvodnjavanja, a nadzemni deo biljke zaštititi od mraza npr. suvim lišćem.
  • U stakleniku/plasteniku, u hladnoj staklenoj bašti, treba izbegavati vlaženje listova.
  • Tokom proleća u vrtu, primuli je najbolje da bude izložena jutarnjem suncu, potrebno je održavati vlagu tla, redovna prihrana, ukoliko je zemljište blago alkalno.
  • Primula kao sobni cvet, zahteva jaku svetlost, redovno zalivanje i provetravanje zatvorene prostorije.

    Cena semena primule

U pakovanju ima 100 semena po ceni od 120,00 rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.