Viola


viola_cvetna_basta

 

Viola (Violaceae) u narodu Dan i noc je često jednogodišnja zeljasta biljka koja se gaji zbog svojih upadljivih, prelepih cvetova. Potiče iz porodica ljubičica. Dobro podnosi niske temperature. Poluviseće, žbunastije viole sa sitnijim cvetovima rastu u visinu do 10-20 cm, dok uspravne viole krupnog cveta mogu da porastu i do 25 cm.

    Sadnja (setva) i razmnožavanje viole

   Viola se razmnožava semeno. Za prolećno cvetanje setva najčečće počinje u decembru/januaru mesecu, dok za jesenje cvetanje u junu/julu mesecu. Sadnja se obavlja u vlažnom sterilnom supstratu ph vrednost 5.5-5.9 na dubini do 5 mm. Temperatura u klijalištu je poželjna da bude oko 20 stepeni. Pre nicanja sadne posude prekriti staklom ili providnom folijom, kako bi se održavala konstantna vlaga.
Vreme klijanja semena je 4-7 dana. Već nakon druge nedelje od pucanja omota semena poželjno je početi sa đubrenjem sa povećanim fosforom za bolji i brži razvoj korenovog sistema. Pre rasadnje, tokom prvih pet nedelja postepeno smanjivati temperaturu u plasteniku/stakleniku do 15 stepeni. Ukoliko mlade biljke rastu u objektu bez grejanje, često se primenjuje regulator rasta u prvim nedeljama razvoja.

       Gajenje, nega i odrzavanje viole

    Za jake i kompaktne biljke najbolje je koristiti prihranu sa kalcijum-nitratom. Tokom vegetacije, violi treba obezbediti jaku svetlost. Odrasle biljke u bašti vole mesta na prolećnom suncu. Violu ne treba saditi mnogo duboko u zemljište, jer može doći do truljenja korena. Nakon prolećno precvetavanja, biljku bi trebalo orezati, zaštititi hladom od jakog letnjeg sunca, kako bi i tokom jeseni svojom bujnošću ulepšavala vrt.
    Cvetnice dan i noc su osetljive na bolesti:pđu na stablu i peteljkama, pegavost, plemenjaču (preventivna upotreba fungicida u periodu razvitka biljke, stvara jači imuno-sistem).

     Cena semena viole

  • Mix sitnog cveta 200 semena po ceni od 140,00 rsd
  • Krupni cvet  100 semena po ceni od 120,00 rsd
  •  Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.