Passioflora


Passioflora caerulea ili u narodu Hristov venac je rod brzorastuće, zimzelene, višegodišnje penjačice sa drvenastim stablom i hvatalicama. Gaji se zbog jedinstvenih belih cvetova, koji imaju središnju krunu od bledoplavih filamenata. Delimično je otporna na mraz. Raste u visinu do 10 m.

Sadnja ( setva ) i razmnožavanje passioflore

Passioflora se razmnožava semeno tokom proleća ili poluzrelim isečcima u leto. Semena je potrebno saditi na dubini do 0.5cm, na temperaturi iznad 15 stepeni, u sterilnom, vlažnom tresetu.

   Ukoliko se Hristov venac razmnožava isečcima, potrebno je izabrati mlade poludrvenaste reznice sa po dva para listova. Sadnja se vrši u peskovitom, vlažnom tlu na temperaturi 16-20 stepeni.

 Gajenje, nega i održavanje passioflore

  Ovoj prekrasnoj penjačici je potrebna potpora za bržu i lakšu vegetaciju. Orezuju se u proleće i time podstiče rast. Passioflora cveta tokom leta i početkom jeseni. Odgovara joj položaj na jakom suncu ili delimična polusenka. Odlično uspeva u plodnom, kiselkastom tlu sa dobrim odvodnjavanjem.
    Dok je Hristov venac u punom rastu, tokom proleća i leta, slobodno se zaliva svaki drugi dan (sa povećanjem temperature, povećavajte i količinu zalivanja). Od aprila do avgusta  preporučuje se upotreba tečnog đubriva jednom nedeljno.
     Kada listovi polako počnu da se suše i opadaju, znači da je biljka spremna za mirovanje. Tokom zime, ukoliko je passioflora u zatvorenoj, toplijoj prostoriji, potrebna joj je jaka svetlost i zalivanje jednom u dve nedelje. Ukoliko nemate uslova da je zaštitite od hladnoće, ako ostane na spoljnoj temperaturi, preporučuje se da je ušuškate u neki prirodni kompost i suvo lišće, jer joj veliki minusi naškoditi.

 Cena semena passioflora

 U pakovanju ima 10 semena po ceni od 150,oo rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.