Obična (zonalna) muškatla


 

zonalne-obicne-muskatle-cvet-seme-cvetanje-zalivanjezonalne-obicne-muskatle-cvet-seme

 

Geranium ili pelargonium je rod višegodišnjih, zeljastih biljaka, od kojih većina zimzelena, a često se gaje kao jednogodišnje.

Muškatle se uzgajaju se zbog raznobojnih cvetova, mogu se saditi u saksijama i lejama. U toplim predelima cvetaju gotovo neprestano. Pelargonije su osetljive na mraz, posebno kada temperatura padne ispod 5 stepeni. U zavisnosti od vrste mogu narasti i do 60 cm u visinu i 25 cm u širinu.

   Sadnja (setva) i razmnožavanje

    Muškatle se razmnožavaju:

  •  Generativno, semeno razmnožavanje se vrši u plastenicima/staklenicima tokom zimskih meseci na temperaturi oko 20 stepeni. Setva se obavlja u sterilnom tresetu na dubini ne većoj 5 mm. U prvih dve nedelje mlade biljke se samo folijarno zalivaju vodom, nakon čega se uključuje i prihrana sa povećanim fosforom za brže i zdravije ukorenjivanje mladih biljaka.
  • Vegetativno razmnožavanje je mladim reznicama. Ožiljavanje mladih se često vrši u toplom delu godine, ili u zimskom na toplijim mestima. Reznicama odgovara 2/3 supstrata sa malo humusa uz obavezno korišćenje osmokota ili Salvol S (organski stimulans i sterilizator).

    Gajenje, nega i održavanje običnih muškatla

   Pelargonije vole svetla i osunčana mesta u vrtu. Plodno, rastresito zemljište poželjno je da bude krupnije granulacije, kako bi koren dobijao potrebnu količinu kiseonika, a supstrat tj. treset ne bi zadržavao dugo vodu.

Zonalnim muškatlama odgovara zalivanje tek nakon sušenja supstrata od predhodnog zalivanja. Ove cvetnice ne vole orošavanje, jer imaju po listovima dlačice preko kojih dišu.

Preporučuje se korišćenje vodotopivog djubriva, najviše u fazi razvoja pupoljaka, uz povećanje spoljne temperature, smanjuje se količina djubriva.

    Cena semena zonalnih  (običnih) muškatla

U pakovanju ima 10 semena po ceni od 130,00 rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.