Mammillaria


 

Mamilaria kaktus potiče iz Meksika i SAD. Ima preko 300 vrsta, svi pripadaju pustinjskim kaktusima. Razlikuju se po strukturi od ostalih mesnatih bodljikavaca, jer imaju bradavice umesto rebara, ukrašene mnogobrojnim, dugim bodljama.

 Visina kaktusa Mamilaria

 Kaktusi iz roda Mamilaria mogu da porastu u visinu i do 1 m. Najpopularnije su male valjkaste ili okrugle vrste koje rastu u visinu 10-30cm. Mamilaria se najčešće gaji zbog očaravajućih boja cvetova i njihovog rasporeda pri vrhu na samom telu biljke (često formirajući cvetni krug):

     Temperatura i sunčani položaji Mamilaria

    Bradavičasti kaktusi vole veoma svetla mesta. Direktno sunce može da im škodi. Idealna temperatura za njihov rast je 17-21 stepen. Tokom zime i njihovog mirovanja, mamilariama odgovara boravak na temperaturi do12 stepeni. Treba obratiti pažnju da li imaju dovoljno svetlosti u zatvorenom prostoru, jer pri nedostatku, njihova tela se izdužuju i krive (gube svoju okruglu ili valjkastu formu).

     Zalivanje Mamilarie

   Tokom zime, mamilarie miruju kao i većina kaktusa, zbog čega se preporučuje zalivanje jednom mesečno. Ukoliko se nalaze u hladnijim prostorijama (ispod 10 stepeni) poželjno je ne zalivati kaktuse cele zime, jer imaju osetljiv korenov sistem (može doći do truljenja). Početkom toplog vremena, uglavnom nakon iznošenja mamilaria na otvoreno, zalivanje počinje postepeno. Količina vode se povećava sa povećanjem temperature. Najbitnije je da se supstrat osuši između dva zalivanja. Svake 3-4 nedelje mamilarie se prihranjuju đubrivom za kaktuse i sukulentne biljke.

     Presađivanje i sadnja Mamilarie

    Mamilarie se presađuju sa početkom proleća, nakon zimskog mirovanja. Sadnja se vrši u zemlju za kaktuse, u kojoj je urađena dobra drenaža, radi bržeg protoka vode i lakšeg sušenja tla.

     Razmnožavanje Mamilaria

    Razmnožava se mladim izdancima, koji se nakon par dana od odvajanja matične biljke i sušenja rane, posade u vlažan sterilan supstrat. Semeno razmnožavanje kod ovih kaktusa je veoma lako. Temperatura u klijalištu je potrebna da bude oko 18-21 stepen. Folijarnim prskanjem i đubrenjem mladih kaktusa, obezbedićete biljkama brz i kvalitetan rast.

   Najpoznatije vrste  Mamilarie su:

  • M.bocasana
  • M.garcilis
  • M. schwarzii
  • M.zeilmanniana
  • M.spinosissima
  • M.schumannii