Ciklama


ciklama-cvet-seme

Ciklama (Cyclames) je omiljeno zimsko cveće u većini domova. Potiče iz Male Azije, a ime je dobila od grčke reči Kiklos, što znači kružno, zbog cvetnih štapova spiralno uvijeni. Kao poklon simbolizuje iskrenost ili želju za pomirenjem.

   Rod gomoljastih, višegodišnjih biljaka. Ciklama se uzgaja zbog visećih cvetova sa pet savijenih latica i otvorom često prošaranim tamnijom bojom. Nije otporna na mraz, minimalna temperatura 5-7 stepeni. Raste u visinu 10-20 cm i širinu 15-20 cm.

   Sadnja, (setva) i razmnožavanje ciklame

   Razmnožava se deljenjem starih gomolja u trenutku mirovanja biljke. Semeno razmnožavanje se vrši tokom zime u staklenicima/plastenicima ili napolju sa početkom toplog vremena. Pre setve je bitno da se semena potope u mlaku vodu, kako bi opna omekšala i klijavost bila brža. Seme ciklame se sadi u sterilan supstrat (treset) na dubini od 1 cm. Optimalna temperatura za klijanje je oko 20 stepeni.

   Gajenje, nega i održavanje ciklame

   Mlade biljke je potrebno orošavati 2-3 puta tokom dana, uz postepeno smanjivanje temperature do 15 stepeni. Ciklame se pikiraju tek u četvrtom mesecu, kada se dobro razvije korenov sisitem. Preporučuje se prihrana jednom nedeljno. Cveta od jeseni do proleća. Ne odgovaraju joj tople zatvorene prostorije (ako je temperatura veća od 20 stepeni sa suvim vazduhom). Tokom stvaranja pupoljaka i cvetanja, voli svetla mesta, dosta vode, zbog čega se i savetuje da kompost bude stalno vlažan. Nakon precvetavanja, proređuje se zalivanje.

    Cena semena ciklame

U pakovanju ima 5 semena po ceni od 150,00 rsd.
Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.