Begonija


begonija-seme-cvet

 

Begonia semperflorens (voštana begonija) ili u narodu devojačko srce je grmolika višegodišnja (često se gaji kao jednogodišnja) biljka mesnatog, sjajnog lišća, sa velikim brojem cvetova. Odlične su za letnje bašte. Stabljike su meke, sočne i obilno razgranate. Begonija nije otporna na mraz (minimalna temperatura je do 10 stepeni). Cveta od aprila meseca do prvog mraza. Begonija raste u visinu 15-30 cm.

     Sadnja (setva) i razmnožavanje begonije

   Devojačko srce se razmnožava pomoću odsečaka stabljika tokom leta. Semeno razmnožavanje se vrši sve češće krajem zime u staklenicima/plastenicima ili direktno u zemlju tokom aprilskih toplijih dana. Semena koja su veoma sitna treba blago utisnuti po površini vlažnog sterilnog supstrata. Vreme klijanja 5-7 dana. Preporučuje se prihrana jednom nedeljno od treće nedelje isklijavanja mladih biljaka. Ako želite gušću krošnju, potrebno je tokom vegetacije 2-3 puta ukloniti vrhove koji rastu.

     Gajenje, nega i održavanje begonija

   Begonije vole osunčana mesta i zemljište sa dobrim odvodnjavanjem. Ukoliko je baštenska tvrđa zemlja, poželjno je da se pomeša sa peskom, kako se voda ne bi dugo zadržavala oko osetljivog korena. Rasadnja voštanih cvetnica se vrši na rastojanju oko 20 cm.  Zahvalna je i za uzgoj u žandinjerama. Za njihova staništa se preporučuju šire, ali pliće saksije, jer im koren više raste u širinu nego u dubinu. S” obzirom da potiču iz suptropskih predela, produžuje se njihova vegetacija samo ako se udome u topliju prostoriju, tokom zime.

      Cena semena begonija

    U pakovanju ima 300 semena po ceni od 150,00 rsd.
  Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.