Balsamina


Impatiens balsamina, u narodu “Lepi dečko” je rod jednogodišnje, brzorastuće, guste biljke. Stabljike su sočne i krte sa listovima u obliku glave koplja. Sitni, peharasti cvetovi su crvene, ružičaste i bele boje. Osetljive su na mraz (minimalna temperatura od 10 stepeni). Rastu u visinu do 75 cm i širinu do 45 cm.

     Sadnja (setva) i razmnožavanje I. balsamine

      Razmnožava se semeno ili pomoću odsečaka stabljika u proleće ili tokom leta. Setva se vrši krajem zime u staklenicima/plastenicima ili početkom aprila direktno u baštu. Balsamini odgovara najviše “ilovača” zemljište (mekana, humusna zemlja sa dodatkom peska, zahvaljujući kome ima dobru propustljivost vode). Ukoliko se gušće poseje, preporučuje se proređivanje mladih stabljika (razmak između biljaka minimum 10 cm).

     Gajenje, nega i održavanje balsamine

    Radi gušće krošnje i jačih boja prelepih, bujnih cvetova, preporučuje se prihrana jednom nedeljno, tokom rasta i stvaranja pupoljaka.
Odgovara mu osunčana ili polusenovita mesta, na vlažnom zemljištu. Treba dobro obratiti pažnju na količinu zalivanja Lepog dečka, jer je sklon truljenju, usled dužeg boravka u vodi.  Glavni neprijatelji lepote ove biljke su: crveni voćni pauk, biljne vaši i bela vaš. Cveta tokom leta i prvom polovinom jeseni.

     Cena semena I.balsamine

U pakovanju ima 50 semena mix boja po ceni od 130,00 rsd.