Verbene


verbena-seme-cvet-mix

Verbenu ili sporiš su stari narodi smatrali čarobnom i svetom biljkom, od koje su pravili čajeve i lekovite kupke. Danas je jedna od najlepših cvetnica u vrtu. Verbena u klimatskim zonama gde nema mrazeva opstaje kao višegodišnja biljka. Na našim prostorima, verbena se gaji kao jednogodišnje zeljasto cveće. Stabljike rastu u žbunčićima do 20 cm visine i 30 cm širine. Cvetovi su crvene, roze, ljubičaste, bele i narandžaste boje.

    Sadnja (setva) i razmnožavanje verbene

  Verbene se razmnožavaju semeno i isečcima stabla. Sadnja semena se vrši tokom hladog vremena u plastenicima/staklenicima na optimalnoj temperaturi  oko 20 stepeni ili direktno u baštu krajem aprila meseca. Setva se obavlja u sterilnom, vlažnom tresetu (supstratu) na dubini do 0.5 cm.
Razmnožavanje mladih delova (isečaka) stabla se najčešće obavlja tokom letnjeg perioda. Kako bi se pospešio rast korenovog sistema preporučuje se upotreba vodotopivog đubriva sa povećanim fosforom ili korišćenje nekog stimulatora rasta. Već odrasle verbene se mogu presađivati npr. u saksije prečnika 19-21 po dve ili u visećim žandinjerama prečnika 20-25 cm po 2-3 biljke.

     Gajenje, nega i održavanje verbena

 Najvažnije stvari za bogatiji, bujniji izgled verbene su:
-Đubrenje, poželjno ih je jednom nedeljno zalivati vodotopivim đubrivom (NPK prilagoditi fazi razvoja mlade biljke). U sezoni cvetanja obavezno povećati kalijum npr. NPK 15:11:29 (2g/1l H2O).Verbena ne voli preterano zalivanje, održavati  vlažan supstrat samo dok je biljka mlada.
-Temperatura, idealna za pravilan rast biljke je 16-20 stepeni. Sa višim temperaturama, ukoliko se pravilnom ne đubri i ne zaliva, mođe doći do gubljenja cvetova. Dobro podnosi osunčana mesta, suvo i vetrovito vreme.
-Orezivanje, ukoliko želite bujniji izgled svoje verbene, trebalo bi još na početku (nakon stvaranja 2-3 para lista)  otkinuti vrh biljke. Tokom leta ponoviti minimum jednom istu proceduru. Bitno je redovno skidati uvele cvetove i to zajedno sa delom grančice sve do sledećih listova.

     Cena semena verbene

U pakovanju ima 50 semena po ceni od 150,00 rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.