Lobelija


Lobelija-seme-cvet

Lobelija (Lobelia erinus) vodi poreklo iz južne Afrike. Višegodišnja zimzelena biljka se na našim prostorima zbog hladne, kontinentalne klime gaji kao jednogodišnja. Ukoliko želimo da je sačuvamo i za sledeću topliju sezonu cvetanja, najbolje je iskopati  iz zemlje i ostaviti je na navodnjenom kompostu do proleća. Lobelija raste u visinu do 20 cm.

    Sadnja (setva) i razmnožavanje

  Seme lobelije je veoma sitno, zbog čega se preporučuje samo posipanje po površini vlažnog supstrata. Vreme nicanja 3-5 dana, ako se obezbedi konstanta vlaga npr. prekrivanjem sadne površine providnom folijom. Obavezno folijarno prskanje tj. orošavanje mladih biljaka u klijalištu kako ne bi došlo do poleganje rasada. Sa dohranom treba početi u 3 nedelji (obavezno povećanje fosfora). Pikiranje je najlakše izvesti u pramenovima, jer su mlade biljke veoma nežne.
Perena lobelija, u toplijim predelima se razmnožava deobom na proleće.

   Gajenje, nega i održavanje lobelije

    Prelepa cvetnica ce nam dugo tokom proleća i jeseni ulepšavati bašte, ukoliko joj obezbedimo:
  • osunčana mesta
  • tresetno ili humusno  dobro propusno tlo
  • redovno zalivanje i prihranjivanje, pogotovo tokom rasta i faze cvetanja
 Lobelija često sa svojim pupoljcima počinje već u aprilu mesecu. Period cvetanja se može produžiti redovnim orezivanje tj. poželjno je skratiti 1/3 visine biljke nakon precvetavanja. Ukoliko se primeti sušenje grančica preporučuje se takođe skraćivanje visine do prvih zelenkastih zdravih delova biljke.

    Cena semena lobelije

U pakovanju ima 500 semena po ceni od 150,00 rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.