Crassula


crasula-cvet-sukulent-prodaja   Crasule vode poreklo iz suptropskih oblasti Afričkog kontinenta. Kao ukrasno saksijsko cveće počele su da se gaje prvo u Aziji. Višegodišnji žbunasti sukulenti sa nadutom stabljikom i mesnatim listovima u visini variraju od  2 cm do 3 m u zavisnosti od vrste. Crasula je veoma laka za uzgajanje.

     Najpoznatija je Crassula ovata ( Drvo novca ili Money tree ). Po japanskoj kulturi i verovanjima ona donosi kako blagostanje u dom, tako i svojom zelenom bojom mirnoću duše, a što je najinteresantnije i materijalni dobitak. Feng shui filozofija smatra da će osoba imati dosta novca, ako Crasulu postavi pored ulaznih vrata sa desne strane.

     Temperatura i sunčani položaji Crassule

     Crassula je biljka koja nije otporna na mraz. Minimalna temperatura za njeno zeleno postajanje je 10 stepeni, zbog čega joj prijaju tokom hladnog vremena toplije zatvorene prostorije. Ne voli direktno sunce, jer može dobiti opekotine po mesnatom tkivu. Odgovara joj jaka svetlost i dosta svežeg vazduha. Ukoliko ima manje svetlosti biljka se izdužuje, dok listovi dobijaju svetliju najansu zelene boje.

     Zalivanje Crassule

    Crassule imaju svoj period mirovanja od oktobra do kraja marta. Tokom zimskog perioda zemljište treba da bude suvlje, što znači da su dva-tri zalivanja sasvim dovoljna u tom periodu (ukoliko boravi u prostorijama gde se ne greje). Leti, tokom dugih, doplih dana, voli vlažnije tlo (zalivanje dva puta nedeljno).

    Presađivanje i prihrana (nega) Crassule

    Presađivanje crasule je poželjo na svake 2-3 godine u veću saksiju. Kako se biljka ne bi dugo mučila u prilagođavanju nove žandinjere, potrebno je koren skratiti za trećinu dužine, jer će se na taj način korenov sistem brže i lakše nastaviti svoj razvoj. Prihrana  se upotrebljava u periodu vegetacije i cvetanja jednom mesečno (đubrivo za sukulente i kaktuse).

    Razmnožavanje i održavanje Crassule

   Crassula se razmnožava mladim izdancima dužine 5-15 cm ili listovima. Pre sadnje u vlažan supstrat veoma je bitno da se rane od odvajanja dobro osuše 2-3 dana, nakon čega se mladi izdanci ubadaju u tlo, a listovi poležu po vlažnoj površini. Crassuli najviše odgovara plodno zemljište uz dobru drenažu, česta smeša u domaćinstvima je ilovača, krupan pesak i treset.

Najpoznatije vrste su:

  • Crassula owata,
  • Crassula Gollum,
  • Crassula owata Limun and lime,
  • Crassula perforata,
  • Crassula falcata…