Lepi Jova


lepi-jova-cvet-seme-basta

 

Impatiens walleriana je brzorastuća, zimzelena, gusta, jednogodišnja biljka, često sa sočnim, krtim stabljikama. Prelepi pljosnati cvetovi se mogu naći u crvenoj, beloj, narandžastoj, ljubičastoj i roze boji. Cveta od proleća do jeseni. Lepi Jova je osetljiv na mraz. Raste u visinu 10-15 cm i širinu 15-30 cm.

  Sadnja (setva) i razmnožavanje

   Lepi Jova se razmnožava semeno tokom zime u staklenicima/plastenicima ili direktno u bašte tokom aprila meseca. Semena tokom setve prekriti sa veoma tankim slojem vlažnog treseta. Vreme nicanja semena je 3-5 dana na temperaturi oko 20 stepeni. Nakon druge nedelje od nicanja preporučuje se upotreba đubriva sa povećanim fosforom, za brže i zdravije ukorenjivanje mlade biljke. Vremenom, tokom rasta, smanjivati količinu fosfor, povećavati prvo azot, pa zatim i kalijum.

     Gajenje, nega i održavanje lepog Jove

  I.walleriana ne voli sunčana mesta, već joj više odgovaraju polusenovita ili u potpunom hladu. Voli dobro drenirana zemljišta. Usled prevelike količine zalivanja može doći do truljenja korena, jer je lepi Jova vodenasta biljka tj. ima sočne stabljike. Pogodan je za sadnju u žandinjerama, saksijama i baštama. Potrebno je uklanjati cvetove nakon precvetavanja, kako bi bujnost cvetanja duže trejala.

   Cena semena lepog Jove

U pakovanju ima 200 semena po ceni od 140,00 rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.