Ukrasni ladolež


ukrasni_ladolež_cventa_basta1

 

Ladolež je rod jednogodišnje biljke, osetljive na mraz.

Vrlo brzo napreduje, lako raste ukoliko se obezbedi adekvatna nega. Obavijajuća, brzorastuća penjačica ima srcolike ili trodelne listove.

Ladolež cveta u  crvenoj, plavoj, beloj ili ljubičastoj boji. Koren je prilično razgranat, zbog čega je potrebna dublja žandinjera, ukoliko se sadi u saksije.Ladoležu odgovara  osunčana ili polusenovita mesta u vrtu.

Razmnožavanje i sadnja ukrasnog ladoleža

Razmnožava se semeno. Najčešće se sadi direktno u baštu tokom aprila meseca.Pre sadnje, seme je potrebno potopiti dan – dva u vodu, kako bi opna omekšala i mlada biljka brže iznikla. Preporučuje se razmak prelikom setve od 15-20 cm.

Za vreme razvoja ladoleža, zemljište treba obogatiti hranljivim đubrivom. Prija mu zalivanje na nekoliko dana, tokom leta i češće, zbog visokih temperatura. Ovoj prekrasnoj cvetnici se svakog jutra otvaraju novi cvetovi, koji se popodne zatvaraju. Cveta tokom leta do prvih hladnijih jesenjih dana. Raste u visinu do 4 m. Preporučuje se preventivno prskanje nekim insekticidom (protiv biljnih vaši) i fungicidom (zaštita od pepelnice).

Cena semena ukrasnog ladoleža

U pakovanju ima 100 semena po ceni od 120,00 rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.