Šlajer


 Gypsophila elegans ili u narodu šlajer je jednogodišnja, brzorastuća, uspravna, baštenska biljka. Ima sivkasto-zelene listove u obliku glave koplja i mnogo sićušnih cvetova, grupisane u razgranate glavice.

Šlajer je veoma popularan i kao rezano cveće za cvetne aranžmane. Cveta sve do hladnih jesenih dana. Raste u visinu do 60 cm i širinu do 30 cm.

Sadnja (setva) i razmnožavanje šlajera

Šlajer se najbolje razmnožava semenim putem tokom proleća. Najbolji period za setvu direktno u baštu je druga polovina aprila. Ukoliko želite gipsofilu da sadite tokom hladnog vremena, optimalna temperatura za pravilnu vegetaciju u zatvorenim prostorijama je oko 20 stepeni. Za nicanje mladih biljaka je potrebna velika količina svetlosti i konstantna vlažnost u supstratu prvih tri nedelje.

Gajenje, nega i održavanje šlajera

Gipsofila najviše voli sunčana mesta, zbog čega je idealni ukras u kamenim baštama. Najbolje uspeva u suvljem zemljištu sa dobrom drenažom. Preporučuje se jednomesečno đubrenje.
Tokom letnjih suša, šlajer bi trebalo češće zalivati, jer se tada nalazi u punom cvetu. Nakon precvetavanja je potrebno orezati osušene delove biljke, kako bi se podstakla na ponovno cvetanje.ddar

     Cena semena šlajera

U pakovanju ima 300 semena po ceni od 150,00 rsd.
 Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.