Čubar


cubar-lekovita-bilja-svojstva-lek-caj

Čubar ili bresina (Satureja hortensis) je jednogodišnja zeljasta, začinska, aromatična, lekovita biljka koja potiče iz porodice usnatica Lamiaceae. Poreklom iz Sredozemlja i Bliskog istoka.

      Čubar raste grmoliko, u obliku malog stabla, visine do 30 cm.. Ukoliko se sadi direktno u baštu, najbolje je sačekati april mesec. Čubar je osetljiv na hladnoću. Idealna dubina za sejanje je do 1 cm. Seme veoma sporo klija (nakon druge nedelje od setve). Optimalna temperatura za klijanje je 18-20 stepeni. Prilikom rasađivanja čubra treba obratiti pažnju na korenov sistem koji je veoma osetljiv. Bresina voli toplotu, sunčane položaje, plodno (nađubreno) zemljište sa dobrom drenažom i redovno zalivanje tokom sušnih letnjih dana. Cveta od juna do jeseni.

     Čubar sadrži: 2% eteričnog ulja, celulozu 15,3%, mineralne materije 8,7%, proteine 7,1%,vitamin A i ugljikohidrate 54,6%.

    Lekovita svojstva čubra:

  • etarsko ulje deluje antiseptično, zahvaljujući svojim fenolnim materijama
  • ublažava bolove u stomaku, crevne i želudačne grčeve
  • poboljšava rad jetre i žuči
  • pomaže pri iskašljavanja sluzi
  • pročišćava organizam
  • ublažava nervozu i napetost
  • ublažava upale na koži i sluzokoži
    Kao začinska biljka: ova aromatična biljka mirisom podseća na origano, majčinu dušicu i timijan. Ukus bresine je ljutkast, sličan papru. U istoriji se dugo koristio umesto bibera. Čubar se u kulinarstvu priprema svež, a može i kao sušeni začin. U salatama se često mešaju mladi sveži listovi, jer su stariji dosta tvrđi. Mesu daje veoma pikantan ukus. Kao sušeni začin se preporučuje u jelima od graška, sočiva i pasulja, jer sprečava nadutost stomaka.

Cena semena čubara

 U pakovanju ima 200 semena po ceni od 150,00 rsd.
Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.