Bosiljak


bosiljak-zacin-lek-seme

 

Ime potiče od grčke reči basilikon što znači kraljevski. Bosiljak je jednogodišnja zeljasta biljka koja raste u visinu 30-60 cm. Pogodan je  za sadnju kako u saksijama tako i u baštama. Uspeva na rastresitom i plodnom zemljištu. Nakon setve  vreme klijanja je  5-10 dana. Prilikom nicanja semena najbitnije je obezbediti optimalnu temperaturu 18-20 stepeni. Bosiljak je osetljiv na niske temperature. Ima plitak korenov sistem.

Za njegovu bujnu vegetaciju potrebna je toplota i velika količina svetlosti. Cveta od juna do septembra. Ukoliko želimo da produžimo vreme berbe, dovoljno je otkloniti odrasle listove, na čijem će mestu vrlo brzo izrasti mladi.

 

Lekovita svojstva bosiljka:

  • snažan je antioksidans (jedan od bitnih antioksidansa  je i beta-kartone)
  • jača imunološki sistem (prirodni antibiotik)
  • upotrebljava se u lečenju mokraćnih puteva, povraćanja, kašlja
  • umiruje grčeve, bolove, migrene, depresiju ,upale prouzrokovane artritisom
  • preporučuje se dojiljama, jer pospešuje stvaranju mleka.

 

Kao začinska biljka, bosiljak zbog svog slatkastog ukusa i prijatnog mirisa se sve više upotebljava u kuhinjama širom sveta. Najčešće se njegov ukus može osetiti u pastama, lakšim jelima pripremana od ribe, morskih plodova, kao i raznovrsnim salatama.

Bosiljak u sebi sadrži eterična ulja bogata estragolom i drugim antiseptičkim sastojcima, koji sprečavaju razmnožavanje štetnih bakterija u hrani, samim tim hranu čuvaju od kvarenja.

Cena semena bosiljka

U pakovanju  ima 100 semena po ceni od 150,oo rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.