Lavanda


lavanda_cvetna_basta

 

Dobila je ime od latinske reči lavare sto znači kupanje, pročišcenje. Višegodišnja žbunasta biljka raste do 60 cm u visinu i 80 cm u širinu. Lavanda se razmnožava semeno i mladim reznicama. Nakon isklijavanja semena najbitnije je zemlju održavati vlažnom u prvim mesecima, sve dok su biljke mlade.

Lavanda je veoma laka za uzgoj, voli suvlje i ne previše bogato zemljište. Ukoliko je tlo glinovito, potebno je dodati peska, kako bi višak vode brže oticao.

Lavanda najbolje napreduje na direktnom suncu. Preporučuje se orezivanje minimum jednom godišnje, najčešce tokom proleća, kako bi sačuvali kompaktnost biljke. Dohrana bi za ovu vrstu začinske-lekovite biljke bila sasvim dovoljna npr.malo komposta (organskog đubriva) tokom proleća. Lavanda ima snažan korenov sistem sa velikim brojem žila. Ukoliko se gaji u saksiji obavezno uraditi dobru drenažu sa pekom i  kamenčićima na dnu. Vreme za razmnožavanje mladim reznicama je idealno početkom i tokom leta, zboh visokih temperatura.

 

Lekovita svojstva lavande:

  • zahvaljujući njenom mirisu i blagotvornim umirujućim svojstvima odlično deluje na nesanicu, depresiju i aksioznost
  • čaj od lavande se preporučuje za podsticanje varenja, smirivanje želuca ,dezinfekciju rana na koži, umirivanje kašlja
  • eterično ulje lavande je prirodni lek za lečenje od opekotina, protiv uboda insekata, za tretiranje akni, ekcema i  slicnih promena na koži, smiruje upalu ušiju
  • obloga pospešuje bolju cirkulaciju, odlično je sredstvo kod proširenih vena
  • lavandino lekovito dejstvo se pojačava ukoliko se pomeša sa drugim biljkama npr.kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom.

 

Kao začinka biljka:mladi listovi lavande se često dodaju jelima od povrća, u gustim čorbama, u jelima od ribe i pečenog mesa npr. divljači. Cvetovi lavande obogaćuju  slatki ukus u keksu, kolačima, sladoledima, sirupima…

Cena semena lavande

U pakovanju ima 300 semena po ceni od 150,oo rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.