Komorač


 

komorac-cvet-seme-zacin

 

Komorač (Foeniculum vulgare), anason, divlja mirođija ili slatki aniš je višegodišnja, zeljasta, začinska biljka. Pruža nam jak, prijatan miris i sladak, vrlo aromatičan ukus.

    Veoma otporma biljka. Semena setva se obavlja na dubini od oko 2 cm tokom proleća. Seme klija već na temperaturi od 6 stepeni. Poželjno je da mlade biljke budu na rastojanju od 10 cm. Berba se obavlja već u septembru mesecu, pre prvih mrazeva. Idealno vreme za završetak gajenja komorača je kada semenke počnu da dobijaju sivkastu boju. Komorač se uzgaja u različitin klimatskim uslovima, a najbolje uspeva u sunčanim i toplim predelima. Lekoviti su svi delovi biljke (koren, stabljika i cvet).

Komorač je bogat: mineralima (kalijum, mangan, magnezijum, bakar, fosfor,cink)vitaminima (C, B3, B1, B6, B2).

    Lekovita svojstva komarača:

  • deluje antiseptički
  • poboljšava apetit
  • kod dojilja podstiče stvaranje mleka
  • obloge od ulja ublažavaju reumatske bolove
  • u narodnoj medicini se često koristi kod očnih upala
  • umiruje želudačne upale
  • eterično ulje se koristi za bronhitis i „magareći kašalj“
  • komorač u društvu sa kimom i korijanderom (semena) je odličan lek u slučaju slabe probave kod dece i odraslih
  • eterično ulje olakšava iskašljavanje (pogotovo kod pušača), otklanja nelagodan zadah iz usta.
   Kao začinska biljka: u kuhinji je srodnik peršuna, celera, korijandera, mirođije…Stabljike komorača se često koriste za supe, čorbe, paprikaše. Listovi se koriste za namaze, kao prilog uz ribu i sveže salate. Sve češće se eterično ulje komorača koristi za proizvodnju likera, bombona i drugih poslastica.

  Cena semena komorača

Semena se mogu naći po ceni od 150,oo (u pakovanju ima 50 semena).
Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.