Komorač (Foeniculum vulgare), anason, divlja mirođija ili slatki aniš je višegodišnja, zeljasta, začinska biljka. Pruža nam jak, prijatan miris i sladak, vrlo aromatičan ukus.
Veoma otporma biljka. Semena setva se obavlja na dubini od oko 2 cm tokom proleća. Seme klija već na temperaturi od 6 stepeni. Poželjno je da mlade biljke budu na rastojanju od 10 cm. Berba se obavlja već u septembru mesecu, pre prvih mrazeva. Idealno vreme za završetak gajenja komorača je kada semenke počnu da dobijaju sivkastu boju. Komorač se uzgaja u različitin klimatskim uslovima, a najbolje uspeva u sunčanim i toplim predelima. Lekoviti su svi delovi biljke (koren, stabljika i cvet).
Komorač je bogat: mineralima (kalijum, mangan, magnezijum, bakar, fosfor,cink)vitaminima (C, B3, B1, B6, B2).
Lekovita svojstva komarača:
- deluje antiseptički
- poboljšava apetit
- kod dojilja podstiče stvaranje mleka
- obloge od ulja ublažavaju reumatske bolove
- u narodnoj medicini se često koristi kod očnih upala
- umiruje želudačne upale
- eterično ulje se koristi za bronhitis i „magareći kašalj“
- komorač u društvu sa kimom i korijanderom (semena) je odličan lek u slučaju slabe probave kod dece i odraslih
- eterično ulje olakšava iskašljavanje (pogotovo kod pušača), otklanja nelagodan zadah iz usta.