Nana


nana-zacin-seme-sadnja

Zeljasta, višegodišnja biljka sa razgranatom stabljikom visine 80-100 cm. Svi biljni izdanci su jednogodišnji. Koren je žiličast, slabo razvijen. Nana nije zahtevna biljka po pitanju toplote, ali je treba čuvati od niskih temperatura, jer joj može stradati nadzemni deo.

Za pravilan razvoj potrebna je vlaga, ne prevelika, kako bi se dobro razvio sistem podzemnih stabala-stolona. Najviše joj prija rastresito, plodno, humusno zemljište. Odgovara joj sunčan i polusenovit položaj u bašti.  Veoma je zahtevna biljka po pitanju hranljivih materija, zbog čega se preporučuje pre sadnje jesen/proleće upotreba mineralnog đubriva NPK 10:20:30. Cveta tokom jula meseca kada se i bere. Usev nane se kosi dva puta godišnje (u julu i septembru), u periodu cvetanja, kada se u biljci nakupi najviše eteričnih ulja.

 List nane sadrži 1-2 % etarskog ulja, tanin, gorke materije, flavonoid…Veliki je izvor minerala: kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, mangana, vitamina C, E, K, B6, A, beta karotena.

Lekovita svojstva nane:

  • poboljšava varenje hrane, lučenje žuči
  • zahvaljujući sadržaju mentola, nana pročišćava disajne puteve, preporučuje se kod lečenja prehlada, gripa, bronhitisa ili kod visokih temperatura
  • prirodni je antioksidant
  • ulje od nane se često koristi za ublažavanje bolova od reume
  • umiruje napetost, nervozu, glavobolju
  • zbog svojih antiseptičkih i antibakterijskih svojstva koristi se za spoljašnju upotrebu povreda, svraba, iritacije kože, osipa…

Kao začinska biljka: nalazi veliku primenu u voćnim salatama, sokovima, koktelima, jelima napravljenih od mahunarki. Najbitnije prilikom upotrebe da se nana ne kuva, kako se ne bi izgubila njena lekovita svojstva. Značajna upotreba mente je za slatka jela, pudinge, a posebno za čokolade i bombone (pepermint).

           Cena semena nane

U pakovanju ima 200 semena po ceni od 100,oo rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.