Asparago


asparago-zacin-seme

 

Špargla (Asparagus officinalis) gaji se kao povrće i lekovita višegodišnja biljka. Potiče iz zapadnog Mediterana. Seme asparaga sporo klija, na minimalnoj temperaturi od 15 stepeni.

Ukoliko se seme pre sadnje potopi u mlaku vodu dan-dva, na temperaturi iznad 20 stepeni, isklijaće za 10-tak dana.

Za prolećno sađenje u bašti, asparago se seje  uglavnom tokom januara i februara meseca u plastenicima/staklenicima. Kada mlade biljke porastu u visinu do 12 cm, može se početi sa presađivanjem.

Asparagu odgovara neutralna ili blago alkalna zemljišta, iako podnosi do ph 5 vrednost tla. Za brži i zdraviji rast potrebno je đubrivo organskog porekla, pogotovo na peskovitom zemljištu siromašno humusom. Primena mineralnih đubriva preporučuje se pre početka berbe, u proleće ili posle završene berbe. Azot i kalijum se upotrebljavaju i tokom vegetacije.

Špargla cveta od sredine maja do sredine juna. U prvih godinu dana nakon sađenja, glavne mere nege su: borba protiv korova, očuvanje površinske strukture i potrebne vlage. Zelena špargla bere se kad je izbojak 18 do 23 cm dug, a vrh mu je još uvek sastvim zatvoren.

 

Lekovita svojstva asparaga:

  • podstiče aktivnost bubrežnih ćelija, rastvara bubrežne kamence
  • povećava izlučivanje vode iz tela
  • mali sadržaj ugljenih hidrata čini šparglu odličnom hranom za dijabetičare tipa 2
  • u kombinaciji sa medom je odličan napitak za jačanje srca
  • pomaže u opuštanju kod hroničnog umora
  • štiti od alergija i astme
  • smanjuje holesterol i visoki pritisak

 

Kao začinska biljka: obilno vezuje masti, naročito pavlaku i maslac, priprema se kao veoma kaloričan obrok. Špargla se uglavno kuva veoma kratko, oko 5-8 minuta (uzavisnosti od debljine). Koristi se u raznovrsnim jelima: pitama, rižotu, štrudlama, salatama…

Najzdravije je konzumirati asparago sveže (bez termičke obrade).

 

          Cena semena asparaga

U pakovanju ima 50 semena po ceni od 150,oo rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.