Majoran


majoran_cvetna_basta

 

Origanum majorana, biljka koja je najviše rasprostranjena po Sredozemlju, Mađarskoj,Nemačkoj i Francuskoj. Na našim prostorima, zbog oštrijih zima, gaji se kao jednogodišnja. Grmolikog je oblika, raste od 50-80 cm.

Majoran se razmnožava semeno. Optimalna temperatura za klijanje 18-22 stepen (vreme klijavosti semena do 10 dana). Mlade biljke prestaju sa rastom ispod  10 stepeni. Majoran voli redovna zalivanja, pogotovo u prvih dva meseca tokom kojih se razvija korenov sistem. Odgovara mu rastresito tlo bogato humusom i velika koliina svetlosti. Rasadnja biljaka počinje u aprilu mesecu, kada dostignu visinu do 15 cm. Rastojanje između preporučuje se do 25 cm. U toku vegetacije je potrebno korišćenje nekog azotnog đubriva. Majoran se ubira dva puta godišnje, prvi put krajem juna, a drugi put krajem septembra.

Lekovita svojstva majorana:

  • čaj pomaže kod prehlada, bronhitisa, upale grla
  • umiruje grčeve u stomaku, podiže apetit
  • zbog sastava eteričnih ulja vrlo često se koristi u aromaterapiji
  • flavonoidi  iz majorana poseduje sedativna svojstva, što pomaže kod nesanice ,glavobolje, migrene, stresa
  • često deluje i na  snižavanje krvnog pritiska
  • njegova eterična ulja koriste se u kozmetici u obliku krema i melema, a često i u industriji parfema
  • u dijetama koje zahtevaju neslana jela, majoran je najprikladniji začin, jer stimuliše rad unutrašnjih organa.

Kao začinska biljka za razliku od origana, često se kombinuje sa drugim začinima (npr.sa timijanom daje izvrsnu kombinaciju jelima od divljači). Dodaje se supama, paštetama, jelima od ribe. Ima slatkasto-cvetni miris i slatko-gorki ukus koji podseća na pepermint. Majoran se koristi svež (aromantičniji je). Poželjno je dodavati svež list pri kraju kuvanja, kako ne bi izgubio svoju aromu. Ukoliko se koristi sušen, upotrebljava se cela biljka na početku kuvanja.

 

         Cena  semena majorana

U pakovanju ima 500 semena po ceni od 100,00 rsd.

Dostava semene robe je besplatna na teritoriji Srbije.